Program spotkania „Roboty Pick & Place: rozwiązania dla branży spożywczej” został skomponowany w taki sposób, by uczestnicy mogli spojrzeć na proces automatyzacji w przemyśle spożywczym z różnych perspektyw.
Inżynierowie firmy Omron przedstawili perspektywę producenta automatyki: zaprezentowali dwa modele demonstracyjne robotów Delta i Scara, omówili możliwości, jakie ich zastosowanie daje w rozwoju produkcji spożywczej.
Specjalnie dla Państwa! Eduardo De Robbio z Technologicznego Centrum Automatyki w Barcelonie opowiedział o międzynarodowych trendach w automatyzacji przedsiębiorstw produkcyjnych.
Kolejnym punktem spotkania była prezentacja producenta maszyn przeznaczonych do sortowania, pakowania, paletyzacji i bandowania, rozładunku, sortowania wstępnego, magazynowania, transportu technologicznego, a także urządzeń peryferyjnych.
Trzecią perspektywę: odbiorcy końcowego, zaprezentował właściciel firmy Gospodarstwo Sadownicze TB – Tomasz Bankiewicz, który podzielił się z uczestnikami spotkania swoimi doświadczeniami z przeprowadzonego procesu automatyzacji w swoim przedsiębiorstwie. Prezentacja w szczególności dotyczyła przemysłu owoco-warzywnego, jednak przedstawione rozwiązania miały odniesienie do wszystkich gałęzi przemysłu spożywczego.
Tematem wystąpienia tarnowskiej firmy ITEM Service było zwiększenie konkurencyjności przedsiębiorstwa produkcyjnego, dzięki automatyzacji procesów pakowania. Firmę reprezentował jej współzałożyciel - Kacper Ciesielski, który, na podstawie doświadczenia, zdobytego w trakcie realizowanych przez siebie wdrożeń, przedstawił korzyści, płynące z zastosowania robotów pakujących. W oparciu o cykl projektowania oraz wdrożenia zrobotyzowanego stanowiska w firmie produkcyjnej, zaprezentował algorytm pozwalający na podanie konkretnego czasu, w jakim może nastąpić zwrot z inwestycji.
9:00
|
Rejestracja & poranna kawa
|
9:30
|
Otwarcie spotkania
|
9:45
|
Zintegrowane rozwiązania dla przemysłu spożywczego (tłumaczenie na j. polski) Eduardo De Robbio, Inżynier ds. aplikacji: Roboty Delta i Scara
|
11:15
|
Pokaz możliwości robotów: Delta i Scara w przemyśle spożywczym Damian Miśkiewicz, Inżynier ds. aplikacji: Napędy i Sterowanie
|
11:30
|
Przegląd wdrożeń zrealizowanych w branży spożywczej na rynku polskim Michał Osiecki, Inżynier ds. aplikacji: Napędy i Sterowanie
|
11:45
|
Przerwa kawowa & networking
|
12:15
|
Innowacyjne rozwiązania w produkcji maszyn w przemyśle spożywczym Rafał Mostowski, Sorter
|
12:30
|
Wdrożenie zautomatyzowanych rozwiązań w przedsiębiorstwie Tomasz Bankiewicz, Gospodarstwo Sadownicze TB
|
13:00
|
Zwrot z inwestycji w automatyzację przemysłową produkcji Kacper Ciesielski, ITEM Service
|
13:30
|
Lunch
|
14:45
|
Podsumowanie spotkania
|
15:00
|
Wręczenie nagród oraz imiennych certyfikatów uczestnictwa
|